Aile Danışmanlığı

Aile Danışmanlığı

AİLE DANIŞMANLIĞI

Özel Eğitimde Aile Danışmanlığı

     Aile toplumun çekirdeği ve temelidir. Ailenin en önemli görev ve sorumluluklarından biri sahip olduğu çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmektir. Çocuğun eğitimi dünyaya gözlerini açtığı ailesinde başlar, okulda devam eder. Ailelerin çocuklarına iyi bir eğitim verebilmeleri ve ilerdeki eğitim-öğretim yaşamında üzerlerine düşen görevleri yerine getirebilmeleri için çocuklarının mevcut durumdaki engelleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Ailelerin çocuklarının gelişimlerindeki sorumlulukları kabul etmeleri ve okulda verilen eğitime yardımcı olmaları, istenilen amaçlara ulaşabilmek için tartışmasız çok gereklidir. Bu nedenle aile danışmanlığı ve eğitimleri önem kazanmaktadır.

     Aile Danışmanlığını; ailelerdeki bütün bireyleri içine alan, bireylerle ayrı ayrı ve aile sistemiyle bir bütün olarak ilgilenen, ailenin sağlıklı bir birliktelik olması için çeşitli teknikler kullanılan bir süreç olarak tanımlayabiliriz.

     Aile danışmanlığının temel hedefleri arasında ailelere psikolojik destek sağlayarak onları rahatlatmak ve engelli çocukların kabulüne yardımcı olmak, özel gereksinimli çocuğun anne- babası arasında yer alan sorunlarını çözmek için gerekli tutum ve becerileri geliştirmelerine ve özel eğitime muhtaç çocuğu her yönü ile tanımlayıp, kendi katkılarının nasıl ve ne şekilde olabileceğinin farkına varmalarını sağlamak,  aileleri okulda çocuklarına verilen eğitim programları konusunda bilgilendirmek ve çocukların eğitimine katkıda bulunmalarının üzerinde yoğunlaşmalarını sağlamaktır.

Genel olarak bakıldığında aile danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinde ailelere yardımcı olabilecek yaklaşımlar;

  • Engelli çocuğa sahip olan ailelerin sorunlarını belirleyebilmek
  • Farklı özelliği olan çocuk anne ve babalarının yaşadıklarını anlayıp, aktarabilmek
  • Engelli çocukları ile nasıl ilişki kuracakları, nasıl sürdürecekleri, onu içtenlikle nasıl kabul edebileceklerine rehberlik etmek
  • Sosyal çevreleri ile paylaşamadıkları duygusal problemlerini paylaşmak
  • Çocuğun gelişimsel özelliklerine yönelik (bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal, cinsel) aileleri bilgilendirmek
  • Aile ortamında yaşanan bireylerin birbirlerine ve engelli çocuğa karşı tutum ve davranışlara ışık tutmak
  • Çevre-aile ve çevre-çocuk iletişimde ortaya çıkan sorunları aydınlatmak ve yol göstermek
  • Çocuğun evde eğitimi, okulda aldığı eğitim ve okul sonrası yaşamları hakkında aileleri bilgilendirmek
Menü